Arbeta i ditt anletes leende – det som är viktigt för dig skapar värde även för andra

Det är inte för intet som ett annat ord för ”betalning” och ”lön” är ”ersättning”. Vi lever i ett samhälle som, trots dess nytänkande ideal, hävdar att det är det svåra som kräver ansträngning och kostar tid, kunskap, kraft och energi, som man ta betalt för.  Sådant som man skapar av lust för att man älskar att göra det saknar därför monetärt värde. Eller?

I vår kultur är arbete något som utförs ”i sitt anletes svett”. Att du är driven av passion kring nånting kan användas emot dig när du vill ta betalt. ”Kan inte du sjunga på vårt bröllop, du som har så fin röst. Kan inte du hjälpa mig med min logga, du gillar ju att teckna?” Men det säger sig självt att den som ställer upp på att jobba gratis med det de älskar är tvungen att jobba mot ersättning med något annat.

För passionsdrivna aktörer är det otroligt viktigt att gång på gång stå upp för de värden vi skapar. Då bygger vi inte bara rätt förutsättningar för oss själva, vi tar också en strid för alla andra skapande människor. Och för att kunna göra det behöver vi själva överge idén om att ”riktigt arbete” innebär lidande. Vi behöver byta perpektiv! Istället för att begära ”ersättning” för den skada man själv utsätts för, ska vi ta betalt för det värde vi skapar för andra. Och när tror du att vi skapar mest värde för andra, när vi gör något som vi inte tycker om, eller när vi gör det vi har passion för?

Vi behöver också kunna beskriva det värde man skapar. Det är rentav så att ju mer nyskapande vi är, desto skickligare behöver vi vara på att formulera våra kundvärden!
Läs mer om kundvärden här

Traditionella branscher har oftast stöd av konventionen. Exempelvis vet folk ungefär vad en rörmokare kostar, eller vad som är brukligt att betala för ett bredbandsabonnemang, eller vad en lunch ska kosta på restaurang. Ifall det priset sedan är ”skäligt” eller ej spelar ingen roll. Det är vad man betalar.

Passionsdrivna sektorer får istället arbeta mot en tradition. Ofta är det ett otroligt spann inom den kulturella världen. Vad kostar en tavla? Det går förstås inte att säga, varje verk får prisförhandlas separat och det gör säljprocessen svårare.

När vi går in i arbetet att kunna leva på vår passion så behöver vi påminna oss om att ju mer passionerade och engagerade vi är, desto mer värde skapar vi för andra — och desto mer kan vi ta betalt. Låter det som trolleri? Eller helt enkelt orimligt? Det är varken eller. Värdemetoden visar hur du gör för att kunna försörja dig på att arbeta i ditt anletes leende.