”Med Värdemetoden kunde jag förstå värdet av mitt arbete”

Mattias ”Mattan” Häggström, Gnesta.

Concept/Cinematics/Comic Artist. Har gjort dataspel i tjugo år, främst i Battlefieldserien, men också Mirror’s Edgespelen och Headhunterspelen på tidigare företag. Illustrerat lite i faktaböcker och i tidningar. Nu blandar jag cinematiskt och narrativt arbete i form av storyboards, animerade och filmade (Mocap) kameror samt klippning till speltrailers, spelcutscenes och film. Jag håller också på med illustration och jobbar på en egen serietidning tillsammans med en författarkollega som skall ges ut på ett amerikanskt serieförlag.

Webb: mattanarts.com

Kom först i kontakt med Värdemetoden: 2019

”Jag brinner för allmän kreativitet. Ända sedan jag var liten har jag alltid gillat att skapa saker — jobba i lera, teckna, bygga i lego. Jag satt i sandlådan fram till att jag var sexton år gammal för att göra skulpturer (sedan vågade jag inte längre). När jag började jobba blev det först illustration, det var lättåtkomligt och det blev mitt primära ämne. Fast efter hand blev det likadant som när jag var liten, jag skapade genom att jobba med allt, animering, 3-D, koncepttecknare, allt möjligt. Sedan gled jag med tiden ut mot storyboard och berättandet och därifrån till kamera och cinematics.

Men man blir låst av att jobba på ett stort företag. När jag gick Värdemetodenkursen så låste den upp. Varför ska min arbetsgivare tjäna miljonbelopp på mitt arbete och sedan betala mig en vanlig lön? Jag får ju jobberbjudanden från London, Toronto, LA. För mig blev det ett psykologiskt uppvaknande, att makten faktiskt ligger hos mig! Jag insåg att jag trivs bäst när jag får vara allt i allo efter eget huvud och att det är så jag ska göra. Värdemetoden gav mig insikten om att jag måste slänga av mig bojorna av den fasta anställningen för att nå min kreativa potential. För att få göra det jag tycker är roligt. Nu är jag frilans vilket gör att jag nu faktiskt kan välja mellan illustration, filmmakande, storyboard, jag gör allt det som jag vill och tycker är roligt. Förut när jag jobbade på Dice var kanske 60% av mitt arbetet tråkigt och 40% roligt. Nu är det 80% roligt och 20% tråkigt. Max!

En annan sak var det här med prislappen. I början när man ska sälja sina saker — och älskar det man gör — så känner man sig sniken om man tar mer än 30 kr i timmen. I och med kursen kunde jag förstå värdet av mitt arbete på ett annat sätt. Jag insåg att det inte finns någon annan som kan göra exakt det jag gör. Vilket gör att man vågar ta betalt utan att skämmas. Ett år in i min frilanskarriär har jag kunnat öka priset ganska rejält och jag får ändå tacka nej till jobb för att jag inte hinner med.”