PUNKS, ny nationell förening för Passionsdrivna!

PUNKS, ny nationell förening för Passionsdrivna!

Om passionen som ångar bakom munskyddet

Läs om oss på www.punks.se

Med Corona-pandemin bakom oss. Där önskar vi att vi stod. Men hela havet stormar pågår fortfarande och ingen vet hur länge till. Än har pandemin och alla dess konsekvenser inte visat oss hela sitt fula tryne.

Vi vill bidra till att snabbt återbygga ett livaktigt näringsliv och levande kulturliv i hela Sverige! Vi vill göra det genom att ge att så många som möjligt förmågan att försörja sig på vad de älskar att göra.

Därför gör vi nu slag i saken och grundar PUNKS!

PUNKS har ambitionen att bli en samlad röst för hela Sveriges Kulturella och Kreativa Näringar och vårt namn står för Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle

Vånda och ödmjukhet

Att säga att det i dagsläget är tufft för kulturen och svårt för småföretagarna blir lätt en underdrift som mest smakar politisk korrekthet. Den mängd av livsverk som nu smulas sönder, det hårda arbete som blir till just ingenting, det antal kärleksfullt utformade projekt och idéer som läggs i träda. Det väcker både vånda och ödmjukhet— och brådska att agera.

En kraft för KKN

Därför vill PUNKS kliva fram och vara en kraft för oss som både är småföretagare och kulturutövare — vi som på byråkratiska kallas de Kulturella och Kreativa Näringarna. De som är hemvana i tjänsteprosan brukar helt enkelt säga “KKN” och syftar då på den hybrid mellan kultur och näringsliv som i hela vårt land bygger både företag och kulturella värden. Vi vill skapa en nationell dialog som gynnar vår utveckling och vi vill göra det tillsammans med kommuner och regioner.

PUNKS arbetar för Passionsdriven Utveckling och det centrala ordet är just “Passionsdriven”, inte bara för att det är grunden till att förstå våra drivkrafter, utan för att det nyckeln till att förstå vilken sorts utvecklingsstöd vi behöver ges för att bli framgångsrika.

Envisa och egensinniga

Under många år, när jag har mötte hundratals KKN:are genom de föreläsningar, workshops och affärsutvecklingsprocesser som jag höll, så sökte jag efter ett ord som kunde förklara vårt fenomen. Vi KKN:are är i allmänhet både envisa och egensinniga, samtidigt som vi är nyfikna att lära oss nytt. Vi är både ovilliga att kompromissa och samtidigt uppfinningsrika. Vi är många gånger usla på ekonomisk framförhållning och kan ändå med kvalitet driva våra verksamheter i decennier. Hur gick detta egentligen ihop? Till sist blev det uppenbara synligt — vi har dessa kvaliteter just för att vi är drivna av vår passion.

Passionsdrivna verksamheter kan beskrivas med dessa tre parametrar:

Initiativet till verksamheten kommer inte från en idé om “marknadens behov” utan baseras främst på ett personligt intresse, övertygelse och engagemang — på passionen!

Verksamheten kan vara både ideell, kommersiell  och delvis offentligt finansierad — den gemensamma nämnaren är att pengar främst ses som ett medel, inte ett mål.

Utvecklingen av verksamheten sker därför inte för att maximera vinsten, även om medel behöver skapas för att vi ska ha råd att fortsätta och utveckla våra verksamheter.

Det vi vet är dock detta — när vi passionsdrivna får affärsutveckling som ligger i linje med våra egna drivkrafter och värderingar, då har vi en enorm utvecklingspotential! Medan det självklart finns gemensamma nämnare mellan KKN:are och småföretagare i allmänhet, så skiljer sig vägen till framgång så pass mycket att den är värd att uppmärksammas.

Förenkla för kommuner och regioner

Därför vill vi på PUNKS förenkla för kommuner och regioner
att utveckla vår näring. Det ska vara lätt att erbjuda oss Passionsdrivna
en affärsutveckling som passar oss, oavsett om man är en liten kommun eller stor
region. Och till alla arenor och inkubatorer som idag arbetar med att utveckla
oss kan PUNKS bidra med perspektiv så att dessa erfarna utvecklare får ett
nytt, kraftfullt redskap till sin verktygslåda.

Vill ni vara med?

Sällan har vi KKN:are varit i så stort i behov av utveckling som nu, och sällan har väl samhället behövt våra goda katalysatoriska effekter som i dessa dagar. Vill ni vara med och ta tillvara på den passion som fortsätter att ånga bakom munskyddet hos oss kompromisslösa KKN:aktörer?

2 svar på ”PUNKS, ny nationell förening för Passionsdrivna!

  • oktober 1, 2020 kl. 11:33 f m
    Permalänk

    Hej! Tack för din spontana kommentar och ditt stöd! Vi håller på att starta upp och vi jobbar på att inom en månad ska det gå att kliva in som medlem. Så vi återkommer om det praktiska…

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *