Kontakt Linda K Nordfors

Kontakt med Linda Kowalski Nordfors

Epost: linda(a)lindanordfors.com

eller linda(a)reflectioncompany.com

Tfn: + 46 (0)709-890 339

Linda Kowalski Nordfors är multikonstnär, entreprenör och affärsutvecklare av passionsdrivna organisationer inom både kulturen och hållbarhetsområdet. Hon har drivit Sveriges första konstbyrå i 18 år och varit en uppskattad föreläsare och rådgivare för de Kulturella och Kreativa Näringarna sedan 2008. Idag designar hon en ekoby, skriver böcker om Passionsekonomin och är engagerad i Folk och Kulturs utvecklingsgrupp. Hon är även en av initiativtagarna bakom föreningen PUNKS – Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle.


Passionsekonomi och hållbarhet

Begreppet ”Passionsekonomi” myntades av Linda för att ringa in de verksamheter vars primära drivkraft är att skapa eller stärka något de upplever som meningsfullt. En Passionsdriven organisation utformar sin verksamhet efter vad de anser som angeläget och pengar ses som ett medel, inte ett mål.

– Passionsekonomin kommer att omdefiniera vad som anses som värdefullt och hur värde skapas, vilket i sin tur kommer att påverka allt.

Konst och varumärken

Redan 2001 grundade Linda Sveriges första konstbyrå, Reflection Company,
och skapade därmed begreppet ”konstbyrå”. Med verksamhetsidén att skapa
konstprojekt som bygger, utvecklar och speglar varumärken har hon
arbetat med bland andra Läkerol, SCA, Armani, Sensus studieförbund,
Bianco Footwear, Ahlgrens bilar, Chalmers, Kvinna till Kvinna och
Vi-skogen.

2017 genomförde Linda ett tvåårigt konstprojekt på Tekniska Museet i samarbete med dataspelsföretaget King och papperstillverkaren BillerudKorsnäs. Hon utformade de två interaktiva rummen Packa och Hacka, som illustrerade människans relation till papper respektive cyberspace. I rummen utformade hon vitt skilda konstverk, alltifrån tapeter formgivna efterett mönster baserat på datakod via ett antal verk stansade i specialpapper som beskriver boktryckarkonstens historia till en digital projicering där barn får interagera med verket för att få det att utvecklas. Hon utformade också de ekonomiska ramar som möjliggjorde projektet , ett samarbete där sponsorerna inte bara stod för pengarna men också bidrog till utställningen med kompetens från sina respektive verksamhetsområden. Projektet tilldelades Swedish Arts and Business Awards 2017.

Dokumentärfilmaren Ronnit Hasson gjorde filmen True Intention om Lindas arbete med utställningen. Affärsmagasinet Veckans Affärer valde att streama dokumentören via sin webbplats. Den finns nu att se på Vimeo.

Linda blev därefter erbjuden tjänsten som VD på den rikstäckande organisationen Kultur & Näringsliv, ett uppdrag hon utförde fram till hösten 2018. 

Ekoby i Sörmland

2017 omsatte Linda sin passion för hållbar utveckling i att initiera skapandet av en ekoby i Sörmland, i Gnesta kommun. Ekobyn Tallberget är planerad att ligga i en skyddad dalgång några minuter från Gnesta tågstation med pendeltåg och SJ-tåg till Stockholm. På de drygt sju hektaren planeras 14 hus. Visionen är en naturnära plats som kombinerar skönhet, samvaro och ekologi med människans behov av flexibilitet och stadsnära förbindelser. 

Ekobyn Tallberget

Affärsutveckling för passionsdrivna

Idag arbetar Linda som fri konsult för att stödja organisationer och individer inom kultur- och hållbarhetsområdet. Hennes specialområde är affärsutveckling med fokus på försäljning, kommunikation och varumärkesutveckling.

För aktörer inom de Kulturella och Kreativa Näringarna (KKN) är Linda
kanske mest känd för sin workshop ”The Art of Selling Your Heart –
konsten att leva på det du älskar att göra”. Det är en praktisk crash
course i Värdemetoden Den Gröna Rutan, den affärsutvecklingsmetodik som
Linda tagit fram specifikt för Passionsdrivna verksamheter. I mer än tio
är har hon blivit anlitad av ALMI, kommuner, regioner, kreativa
nätverk, inkubatorer och högre utbildningar att föreläsa och hålla
workshops på detta tema i hela Sverige, Finland och Tyskland.

Under 2019 och 2020 utförde Linda ett uppdrag åt Region Sörmland att utveckla KKN-arbetet utifrån ett Passionsdrivet perspektiv. Hon sitter även i Folk och Kulturs utvecklingsgrupp.

Läs mer om Lindas verk och projekt på lindanordfors.com